Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Νέα σύγκρουση αρκούδας με αυτοκίνητο στο Αμύνταιο


Ένα νέο περιστατικό τροχαίου ατυχήματος με αρκούδα σημειώθηκε στην εθνική οδό Αμυνταίου-Φλώρινας, στη διάβαση Κλειδίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Ευτυχώς αυτή τη φορά το ζώο επέζησε, ωστόσο στο συγκεκριμένο τμήμα έχουν προηγηθεί 4 θανατηφόρα ατυχήματα με αρκούδες και ένα με λύκο.

Με αφορμή το νέο συμβάν, η περιβαλλοντική οργάνωση Αρκτούρος, επαναφέρει και πάλι το θέμα της ασφάλειας των οδηγών και του αφανισμού των αρκούδων στη Δυτική Μακεδονία.

Το σημείο του ατυχήματος θεωρείται πέρασμα για τις αρκούδες της περιοχής, καθώς ενώνει τον ορεινό όγκο του Βέρνου (Βιτσίου) με αυτόν του Βόρα (Καιμακτσαλάν).

Πηγη:  http://www.econews.gr/2010/05/10/car-accident-bear-amintaio/

Η περιβαλλοντική οργάνωση Αρκτούρος επισημαίνει ότι «η περίοδος της άνοιξης και του καλοκαιριού χαρακτηρίζεται ως υψηλής κινητικότητας για την αρκούδα και συνεπώς περίοδος ύψιστου κινδύνου για επόμενα ατυχήματα».

Επίσης προτείνει :

• Κατασκευή περίφραξης από τη γέφυρα Ξινού Νερού έως τη γέφυρα Βεύης με τον απαιτούμενο κατάλληλο φράχτη, οι προδιαγραφές του οποίου έχουν επισημανθεί πολλές φορές.

• Δημιουργία κάτω διαβάσεων πανίδας στα σημεία των οχετών που είναι κατάλληλα.

• Δημιουργία “πράσινης” γέφυρας στο ψηλότερο σημείο της διάβασης όπου και το ανάγλυφο του εδάφους το επιτρέπει.

• Μείωση του ορίου ταχύτητας στα 80 χιλιόμετρα την ώρα.

• Ειδικά για τη σήμανση προτείνεται η αντικατάσταση της υφιστάμενης και η συμπληρωματική τοποθέτηση τεσσάρων επιπλέον αυτοφωτιζόμενων πινακίδων ενημέρωσης για την παρουσία και τις μετακινήσεις της αρκούδας στην περιοχή.

Η εν λόγω οργάνωση για πολλοστή φορά προωθεί υπόμνημα προτάσεων στα υπουργεία Μεταφορών, Υποδομών και Περιβάλλοντος, προκειμένου να ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: