Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Επίθεση σε μονιμότητα - συμβάσεις


Ζητούν 12 νέα μέτρα που περιλαμβάνουν την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και αύξηση ορίων ηλικίας με μείωση συντάξεων
Επίθεση σε μονιμότητα - συμβάσεις

Δεύτερο πακέτο με μέτρα- σοκ που περιλαμβάνουν την κατάργηση των εθνικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με παράλληλη μείωση των συντάξεων, απαιτεί η Κομισιόν από την Ελλάδα.

Η εκχώρηση ακόμη ενός τμήματος εθνικής κυριαρχίας- κατά την έκφραση του κ. Παπανδρέου- στους θεσμούς της Ένωσης προωθείται από τις Βρυξέλλες με αφορμή τη λεγόμενη ελληνική κρίση. Όπως αναφέρει εσωτερικό ενημερωτικό σημείωμα της Κομισιόν, το πρόβλημα δανεισμού που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στις αγορές, με αφετηρία τον δημοσιονομικό της εκτροχιασμό, και η συναφής πτώση του ευρώ έδωσαν το πάτημα κατ΄ αρχάς στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. βαν Ρόμπαϊ να προωθήσει αυτό που ήθελαν ανέκαθεν όλοι οι φανατικοί ευρωπαϊστές- την οικονομική διακυβέρνηση, πέραν της νομισματικής. Στο πλαίσιό της θα υπάρχει και μεγαλύτερος έλεγχος των οικονομικών πολιτικών των χωρών- μελών και προληπτικές συστάσεις, αλλά και ενιαία πολιτική όσον αφορά την κατεύθυνση των δαπανών και της φορολογίας, με υιοθέτηση δεσμευτικών στόχων που δεν θα αφορούν απλώς το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος- όπως ορίζει σήμερα το Σύμφωνο Σταθερότηταςαλλά και την απασχόληση και τις δαπάνες για την έρευνα και την τεχνολογία και τις δαπάνες για το κοινωνικό κράτος.

Στη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένη πλέον η πρόταση της οικονομικής διακυβέρνησης, μαζί με τους στόχους για την Ευρώπη του 2010, και στόχος των Βρυξελλών είναι να υπάρξει κατάληξη τον Ιούνιο, έτσι ώστε τα κράτη- μέλη να προχωρήσουν στην υιοθέτηση του νέου διευρυμένου Συμφώνου το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ενισχυμένο Σύμφωνο. Έτσι, όπως λένε κοινοτικές πηγές, η Ελλάδα θα γίνει... πειραματόζωο ενός σχεδίου για την ενιαία οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης ή και ολόκληρης της Ευρώπης, που θα συμπληρώσει τη νομισματική ένωση και θα καταλήξει σε ένα πιο ενισχυμένο Σύμφωνο Σταθερότητας τον Ιούνιο του 2010. Η αρχή γίνεται ήδη με την εφαρμογή του τρίτου σταδίου της επιτήρησης- στο οποίο δεν έχει περιληφθεί ποτέ άλλη χώρα στην 11χρονη ιστορία της ΟΝΕ.

Οι υποστηρικτές. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης βαν Ρόμπαϊ δεν είναι ο μόνος με αυτήν τη φιλοδοξία. Στο πλευρό του βρίσκεται ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κι ο αρμόδιος επίτροπος για τα οικονομικά, Όλι Ρεν. Επίσης, για τους δικούς του λόγους συμπαρατάσσεται κι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ενώ θετικός είναι κι ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ- υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι δεν θα διακυβευτεί η ανεξαρτησία της Τράπεζας.

Σύμφωνα με τον Νικολά Σαρκοζί, η οικονομική διακυβέρνηση είναι ένα εγχείρημα που επιθυμούν όλοι μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στις αγορές και την ελληνική κρίση. Κι εν μέρει ο Γάλλος πρόεδρος έχει δίκιο- η Γερμανίδα καγκελάριος, που παραδοσιακά ήταν αντίθετη, έχει μετακινηθεί από τη θέση της και πλέον συμφωνεί πως απαιτείται έλεγχος και οικονομικός συντονισμός. Αλλά δεν είναι βέβαιο πως θα συμφωνήσει στην εκχώρηση αυτού του ελέγχου στις Βρυξέλλες- όπως είναι βέβαιο ότι θα επιμείνει να περιλαμβάνει και τους 27 κι όχι μόνον την ευρωζώνη.


Στήνουν οικονομική ευρωκυβέρνηση στην πλάτη της Ελλάδας


«Πειραματόζωο» η Ελλάδα στα νέα σχέδια

Η ελληνική κρίση, κατά ειρωνικό τρόπο, χρησιμεύει εξαιρετικά στα σχέδια των Βρυξελλών- στα οποία, σημειωτέον, αντιδρούν έντονα οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και φυσικά οι Αριστεροί στο Ευρωκοινοβούλιο. Η επιπλέον τραγική ειρωνεία είναι ότι και στη βελγική πρωτεύουσα ακούγεται για την Ελλάδα ο ίδιος όρος που χρησιμοποίησε κι ο Γιώργος Παπανδρέου- «πειραματόζωο».

Από την άλλη πλευρά, εξηγεί και την πεποίθηση με την οποία δυο άνθρωποι- ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πρόεδρος του Γιούρογκρουπ και ο Όλι Ρεν, επίτροπος Οικονομίας- διαβεβαιώνουν, έστω και χωρίς καμιά σαφήνεια, ότι η Ένωση θα συνδράμει την Ελλάδα εάν αντιμετωπίσει πρόβλημα δανεισμού στις αγορές, αφού θα έχει λάβει και τα δέοντα μέτρα: θα ήταν αδιανόητο να προωθείς ενιαία οικονομική πολιτική και παράλληλα να αφήνεις μια χώρα- μέλος στον κίνδυνο της χρεοκοπίας ή στο έλεος των κερδοσκόπων

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-1

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-1
Δύο πολύτιμους βαθμούς πέταξε ο Ολυμπιακός που βλέπει ακόμη μία φορά το πρωτάθλημα να απομακρύνεται! Οι «ερυθρόλευκοι» πλήρωσαν το γεγονός ότι... έκατσαν μετά το γκολ που πέτυχαν με τον Τοροσίδη και ο Μπούντιμιρ έκανε το 1-1! Εντυπωσιακός ο Εργοτέλης που ήταν πολύ διαβασμένος.Ούτε φέτος κατάφερε να κερδίσει ο Ολυμπιακός στην Κρήτη, που γίνεται ο κακός του δαίμονας!
Με την ψυχολογία στα ύψη από το -3 και κεκτημένη ταχύτητα από το διπλό στην Τρίπολη ο Ολυμπιακός ήθελε να μπει στο Παγκρήτιο δυνατά. Αλλωστε το γεγονός να φύγει από μία δυνατή έδρα, όπου πέρυσι είχε στραβοπατήσει και να περιμένει δώρο του... Παναθηναϊκού στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ ήταν το μεγάλο κίνητρο.
Ο Μπόζινταρ Μπάντοβιτς δεν άλλαξε και πολλά από την ομάδα που πήρε το διπλό κόντρα στον Αστέρα. Οι διαφορές με τον αγώνα της Τρίπολης ήταν η απουσία του Ραούλ Μπράβο, λόγω καρτών και του Μαρέσκα. Τη θέση τους πήραν οι Μέλμπεργκ και Λεονάρντο. Ο Βραζιλιανός έπαιξε ως αριστερός μπακ και ο Ζεβλάκοφ δεξιά, ενώ ο Τοροσίδης κινήθηκε στο χώρο της μεσαίας γραμμής.

Στη λιανική αγορά εισήλθε η Elpedison

Στη λιανική αγορά εισήλθε η Elpedison
H Elpedison αναμένεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον και στον διαγωνισμό μίσθωσης του λιγντιτωρυχείου στη Βεύη
Στην αγορά λιανικής της ηλεκτρικής ενέργειας εισήλθε και η Elpedison, κοινή εταιρεία των Ελληνικών Πετρελαίων και της ιταλικής Edison, αποκτώντας τους πρώτους της «απευθείας» πελάτες στη μέση και χαμηλή τάση.
Η εταιρεία, που διατηρεί εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού στη Θεσσαλονίκη και ετοιμάζεται έως το τέλος του χρόνου να θέσει σε λειτουργία δεύτερη μονάδα στη Θίσβη Βοιωτίας, άρχισε να δραστηριοποιείται στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού τον Δεκέμβριο και προς το παρόν το πελατολόγιό της αντιστοιχεί σε καταναλώσεις της τάξης των 100 Gwh.
Διαγωνισμός
H Elpedison αναμένεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον και στον διαγωνισμό μίσθωσης του λιγντιτωρυχείου στη Βεύη, που προκηρύχθηκε πρόσφατα, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών των ΕΛΠΕ.
Οσον αφορά, εξάλλου, στην πορεία ενσωμάτωσης των πρατηρίων της ΒΡ στον όμιλο, μετά την εξαγορά, πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Κρήτη παρατηρείται ήδη μία σταδικαή μετακίνηση πρατηρίων προς άλλες εταιρείες και κυρίως προς την Αvin, στον όμιλο Μαμιδάκη, στην Ελινόιλ και την Aegean, καθώς ο όμιλος έχει αρχίσει να μην ανανεώνει συμβάσεις που λήγουν με διάφορα πρατήρια.
Η πρακτική αυτή ακολουθείται στο πλαίσιο σχετικής απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη μείωση του αριθμού των πρατηρίων του ομίλου στην Κρήτη, λόγω της εξαγοράς του δικτύου της BP. Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε χθες παράταση δέκα ημερών στη διερεύνηση της προσφοράς της Motor Oil για την εξαγορά του δικτύου πρατηρίων της Shell στην Ελλάδα.

ΕΟΡΔΑΪΚΟΣ - Παλατσίδης: "Στα... σημεία με κόσμο"!



Την σπουδαιότητα του ντέρμπι με τα Τρίκαλα επεσήμανε με δηλώσεις του, ο Τζο Παλατσίδης. Ο τεχνικός του Εορδαϊκού, ενόψει της "μάχης" με τον ΑΟΤ, ανέφερε ότι η ομάδα του θα πρέπει να αντιδράσει, μετά την ήττα από την Αναγέννηση και να πάρει το "τρίποντο" με τους Θεσσαλούς.
"Μας περιμένει ένα μεγάλο ντέρμπι, σε έναν καθοριστικό μήνα. Πρέπει να αντιδράσουμε μετά την ήττα στα Γιαννιτσά και να επιχειρήσουμε να ξεφύγουμε από τα Τρίκαλα με νίκη. Πλέον, μετρά η ουσία και τέτοια παιχνίδια κρίνονται στα... σημεία", ήταν αρχικά τα λόγια του Έλληνα προπονητή.
Στην συνέχεια, ο Τζο Παλατσίδης έκανε κάλεσμα στον κόσμο του Εορδαϊκού να δώσει το "παρών" στην "μάχη" με τα Τρίκαλα και να βοηθήσει τους παίκτες: "Έχει έρθει η ώρα του κόσμου, πρέπει να γεμίσει το γήπεδο και να μας στηρίξει θερμά. Αν πάρουμε τους βαθμούς που πρέπει στα εντός έδρας ντέρμπι, θα βρεθούμε πολύ κοντά στο στόχο".

ΔΕΗ: Υποβάθμιση από S&P σε “BB+”


Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της ΔΕΗ σε “BB+” από “BBB-” με “σταθερό” outlook προχώρησε η Standard & Poor΄s Ratings Services.Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, ο οίκος αφαίρεσε τις αξιολγήσεις της εταιρείας από το CreditWatch όπου είχαν τοποθετηθεί με αρνητικές προοπτικές στις 17 Δεκεμβρίου.Σύμφωνα με τον οίκο, η υποβάθμιση δεν σχετίζεται με ενδεχόμενη ενέργεια όσον αφορά το ελληνικό δημόσιο, ωστόσο αντανακλά τη σύνδεση τους την οποία τώρα θεωρεί “περιορισμένη” καθώς λόγω των οικονομικών πιέσεων μπορεί να αποτελεί χαμηλή προτεραιότητα σε περίπτωση ανάγκης έκτακτης στήριξης. Ως αποτέλεσμα, ο οίκος θεωρεί πως η πιθανότητα παροχής βοήθειας σε περίπτωση ανάγκης είναι πλέον “μέτρια”.“Το σταθερό outlook αντανακλά τις προσδοκίες πως η ΔΕΗ θα διατηρήσει το ποσοστό Κεφαλαίων από Λειτουργικέs Δραστηριότητεs (FFO) ως προς τα χρέη σε προσαρμοσμένη βάση στο 20% καθώς και επαρκή ρευστότητα. Αυτό σημαίνει πως η εταιρεία θα μπορέσει να μετακυλήσει σε σημαντικό βαθμό στους πελάτες οποιαδήποτε αύξηση στα καύσιμα,”σημειώνει ο οίκος.

Θα πουλά και θα αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια η Google

Θα πουλά και θα αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια η Google


Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές έδωσαν στη Google την άδεια να αγοράζει και να πουλά ηλεκτρικό ρεύμα, μια κίνηση που θα τη διευκολύνει την εταιρεία να αξιοποιεί ανανεώσιμες πηγές για την τροφοδοσία των ενεργοβόρων κέντρων δεδομένων της.

Η Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας των ΗΠΑ (FERC) παραχώρησε στη Google το δικαίωμα αγοράς και μεταπώλησης, διευκρίνισε όμως ότι η εταιρεία δεν έχει δικές της εγκαταστάσεις παραγωγής ή μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Google χρειαζόταν την άδεια απλώς για να «περιορίσει και να διαχειριστεί το κόστος της ενέργειας» για τις επιχειρήσεις της, δήλωσε εκπρόσωπός της στο Reuters.

Ανάλογες άδειες έχουν εξάλλου δοθεί και σε άλλες ενεργοβόρες εταιρείες, όπως η αλυσίδα πολυκαταστημάτων WalMart.

Σύμφωνα πάντως με το CNet, η Google δεν αποκλείεται τελικά να εισέλθει στην ίδια την αγορά ενέργειας. Το 2007, η εταιρεία είχε ανακοινώσει πρόγραμμα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο να μειώσει δραστικά το κόστος της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ένα χρόνο αργότερα, δημοσιοποίησε υπολογισμούς που έδειχναν ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να καλύπτουν το 100% των αναγκών τους σε ηλεκτρικό ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές.

Ακόμα κι αν τελικά δεν επεκταθεί στην αγορά ενέργειας, η Google θα περιορίσει τουλάχιστον τα λειτουργικά της έξοδα, από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος αντιστοιχεί στο λογαριασμό του ηλεκτρικού.

Σύμφωνα με τη FERC, τα κέντρα δεδομένων που χρησιμοποιεί η βιομηχανία της πληροφορικής και του Διαδικτύου είναι τόσο ενεργοβόρα ώστε οι ΗΠΑ πρέπει να κατασκευάζουν δύο μεγάλα εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο, προκειμένου να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση.

Άγνωστος πυροβόλησε και σκότωσε αρκουδάκι στην Καστοριά


Άγνωστος πυροβόλησε και σκότωσε αρκουδάκι στην Καστοριά

Άγνωστος δολοφόνησε και στη συνέχεια ακρωτηρίασε μια νεαρή θηλυκή αρκούδα, σε δασική περιοχή του νομού Καστοριάς.Τη νεκρή από πυροβολισμό αρκούδα, ηλικίας 3 έως 4 ετών, εντόπισαν μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», σε δασική περιοχή του δήμου Νεστορίου Καστοριάς.

Το άτυχο ζώο είχε κομμένο το ένα του αυτί, ενώ από την αυτοψία που διενεργήθηκε από κτηνίατρο της «Καλλιστώ», διαπιστώθηκε ότι το περιστατικό είχε συμβεί πριν από ένα μήνα.

«Τα τελευταία δύο χρόνια σκοτώθηκαν 23 αρκούδες μόνο στην περιοχή της Πίνδου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η περιβαλλοντική οργάνωση και προσθέτει ότι «ο δράστης και τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα. Εξάλλου, μέχρι σήμερα ποτέ δεν έχει βρεθεί και δεν έχει καταδικαστεί κανένας υπαίτιος παρόλο που τα περιστατικά παράνομης εξόντωσης αρκούδων αυξάνονται διαρκώς, ξεπερνώντας τα 120 τα τελευταία 15 χρόνια».

Αγνοείται 57χρονος ψαράς στη Μικρή Πρέσπα Φλώρινας


Αγνοείται 57χρονος ψαράς στη Μικρή Πρέσπα Φλώρινας

Εντείνουν οι Λιμενικοί τις προσπάθειές τους στη Μικρή Πρέσπα Φλώρινας, για τον εντοπισμό ενός 57χρονου ψαρά, ο οποίος αγνοείται από το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο 57χρονος με τη βάρκα του εκινείτο προς το νησί του Αγίου Αχίλλειου.

Χθες το απόγευμα εντοπίστηκε η βάρκα του, αλλά όχι ο ίδιος, γεγονός που έχει ανησυχήσει ιδιαιτέρως την οικογένειά του και αμέσως στήθηκε επιχείρηση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Από το πρωί στο σημείο βρίσκονται τρεις δύτες της ΕΜΑΚ για τον εντοπισμό του 57χρονου.

«ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΜΑΧΗ» ΓΑ


ΕΡΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ – ΕΟΡΔΑΙΑΣ: «ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΜΑΧΗ» ΓΑ



ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ – ΕΟΡΔΑΙΑΣ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1957
ΤΜΗΜΑ Γ.Σ.Ε.Ε.
Αγίας Τριάδας 27 Τ.Κ. 50200 Τηλ. 2463053712-13 fax 463055190


24ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ


Οι εκβιαστικές συμπεριφορές των Νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κερδοσκόπων των Αγορών μας αναγκάζουν να βγούμε για ακόμα μία φορά στους δρόμους.
Τα δυσβάστακτα τοκογλυφικά βάρη που επιβάλλουν στην ελληνική οικονομία με δραματικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους και την κοινωνία αποδεικνύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λειτουργεί ως Ένωση πολιτών και κρατών αλλά τραπεζιτών και αγορών.
Η εξαγγελία για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης καταργεί διεκδικήσεις που κατακτήθηκαν μέσα από αγώνες και αποτελεί ένα άδικο και αναποτελεσματικό μέτρο το οποίο δεν ενισχύει την βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού συστήματος.
Ειδικότερα για την περιοχή μας απαιτούμε την άμεση πρόσληψη των επιτυχόντων του τελευταίου διαγωνισμού της ΔΕΗ, καθώς και την προκήρυξη νέων θέσεων με βάση τις ανάγκες της επιχείρησης, δεδομένου ότι η ΔΕΗ βρίσκεται σήμερα σε τραγική κατάσταση λόγω έλλειψης ανθρωπίνου δυναμικού.
Το Εργατικό Κέντρο Πτολ/δας συμμετέχει ενεργά και μαχητικά στη μεγάλη Γενική Απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου και καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους στην συγκέντρωση του
στην Κεντρική Πλατεία της πόλης μας στις 10:00 π.μ.
10:30 κεντρική ομιλία από τον συνάδελφο Σπυριδωνίδη Ιωάννη (Πρόεδρο σωματείου Οικοδόμων).

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

24 Φεβρουαρίου και πάλι στους δρόμους!


Από Το Γραφείο Τύπου
Του Εργατικού Κέντρου Πτολ/δας.

ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΒΡΑΧΩΝ ΣΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΦΛΩΡΙΝΑ – ΕΔΕΣΣΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΒΡΑΧΩΝ ΣΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΦΛΩΡΙΝΑ – ΕΔΕΣΣΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πάνω από τρεις ώρες έμεινε κλειστό το ένα ρεύμα της εθνικής οδού Κοζάνης – Πτολεμαϊδας - Έδεσσας στο 55ο χιλιόμετρο, στο ύψος του κόμβου των Πύργων του δήμου Βερμίου, λόγω της κατολίσθησης που σημειώθηκε στις 10 το πρωί, ενώ από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα και ζημιές σε διερχόμενα αυτοκίνητα.
Οι βράχοι αποκολλήθηκαν, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων των τελευταίων ημερών και είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται σε αυτή την περιοχή ανάλογο περιστατικό. Στο μεταξύ ο επαρχιακός δρόμος Βελβεντού- Καταφυγίου έκλεισε για τα διερχόμενα αυτοκίνητα από το μοναστήρι Αγ. Τριάδας μέχρι το Καταφύγι, καθώς κρίθηκε επικίνδυνος λόγω των συνεχών κατολισθήσεων, ενώ γίνεται προσπάθεια να δοθεί πρόσβαση μέσω του δασικού δρόμου Αγίας Κυριακής-Καταφυγίου.

ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟ ΠΑΥΛΟ


ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟ ΠΑΥΛΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ταχ. Δ/νση :Διοικητήριο ΖΕΠ
Ταχ. Κώδικας: 50100 Κοζάνη
Τηλέφωνο: 2461350141
Fax :2461053131

E-mail: press@pdm.gr



Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνου Παύλου και των Βουλευτών, των Νομαρχών, των Δημάρχων των εκπροσώπων των Ενώσεων Ξενοδόχων, των Προέδρων των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων, καθώς επίσης των Ενώσεων των Αθλητικών Σωματείων της Δυτικής Μακεδονίας.

Προηγούμενα τον Υπουργό υποδέχτηκε και καλωσόρισε στο γραφείο του ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κίρκος, όπου συζήτησαν τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργού για την περιοχή και τις δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν.

Στην ακολουθούμενη σύσκεψη με τους φορείς της Περιφέρειας ο Υπουργός κατά την εισαγωγική του ομιλία, αναφέρθηκε στις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν και το δημοσιονομικό πρόβλημα, καθώς επίσης στην αναγκαιότητα της ορθολογικής ιεράρχησης στόχων, ώστε να μην επαναληφθεί το γνωστό φαινόμενο της κατασκευής έργων που δεν έχουν καμία χρησιμότητα για τον τόπο και τους ανθρώπους του. «Για να γίνει κάτι τέτοιο όμως», όπως είπε ο Υπουργός απευθυνόμενος στους φορείς της Περιφέρειας, «αντί να παίρνω εγώ τις αποφάσεις για το τι ιεραρχούμε πρώτο και τι αφήνουμε τελευταίο, αυτή τη δουλειά πρέπει να την κάνετε εσείς».



Στη συνέχεια ακολούθησαν εισηγήσεις από όλους τους παριστάμενους στις οποίες παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες κάθε περιοχής, προτεραιότητες που πρέπει να μπουν ή έργα που για διάφορους λόγους έχουν δυσκολίες στην ολοκλήρωσή τους.

Σε αυτόν τον κύκλο εισηγήσεων τονίστηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Δυτική Μακεδονία είναι μια περιφέρεια που για τον τομέα του τουρισμού αποτελεί τον κοιμώμενο γίγαντα της χώρας, αφού διαθέτει μοναδικού κάλλους τόπους προορισμού που μπορούν να προσελκύσουν και τους 12 μήνες του έτους τουρισμό, κάτι που για να γίνει προϋποθέτει απαραίτητα την ύπαρξη ικανής και στοχευμένης προβολής, προϋποθέτει τη συμπλήρωση των βασικές οδικών υποδομών της προσβασιμοτητάς της, προϋποθέτει τη μείωση του κόστους των υπηρεσιών της αναδεικνύοντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που αναπτύχθηκε ήταν ο τομέας του Αθλητισμού με τις πολλές συλλογικές προσπάθειες που γίνονται από τους ανθρώπους του για την άθληση της νεολαίας και την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο. Σε αυτό το σημείο έγινε ειδική μνεία στις κατά καιρούς επισκέψεις Υπουργών της κυβέρνησης Καραμανλή που εξήγγειλαν έργα υπερβολικών προϋπολογισμών, μηδέποτε εκτελούμενων όμως, ενώ έργα για τα οποία είχαν παγώσει οι πιστώσεις εγκαινιαζόταν χάριν της προεκλογικής περιόδου, με κλασσικό παράδειγμα το νέο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Κοζάνης στη Λευκόβρυση.

Κλείνοντας τη σύσκεψη ο Υπουργός αναφέρθηκε και πάλι στον κακό προγραμματισμό που έγινε κατά το παρελθόν: «Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο απαιτείται ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης για όλη τη Δυτική Μακεδονία, το οποίο θα προσδιορίσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής χώρια και στο σύνολο. Έτσι θα προκύψει ένα πλάνο ανάπτυξης χωρίς ανταγωνισμούς, αντιπαλότητες και διαιρέσεις. Είναι σημαντικό να γίνει στρατηγική σε επίπεδο περιφέρειας και όχι σε επίπεδο νομού ή δήμου, μιας και υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακας σε επίπεδο περιφέρειας απ’ ότι στα προηγούμενα δύο», είπε ο Υπουργός.

Σε ότι αφορά τις χρηματοδοτήσεις και επιχορηγήσεις διαφόρων αθλητικών συλλόγων και ομοσπονδιών, ο κ. Γερουλάνος ανάφερε χαρακτηριστικά: «η κατάσταση που βρήκαμε στο Υπουργείο ήταν κατεξοχήν ρουσφετολογική (είτε από το Υπουργείο, είτε από τον ΟΠΑΠ). Ανάλογα με τον ποιον ήξερες, έπαιρνες ή δεν έπαιρνες χρηματοδότηση. Υπάρχουν σωματεία σφραγίδες και χιλιάδες ευρώ έχουν πάει εκεί. Η προσπάθειά μας βρίσκεται ακριβώς σε αυτό το σημείο, να ξεχωρίσουμε εκείνα τα σωματεία που προσφέρουν πράγματι αθλητικό έργο και να αφήσουμε τα σωματεία σφραγίδες στην άκρη».

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του στους δημοσιογράφους ο Υπουργός τόνισε ότι υπήρξε μια πολύ γόνιμη σύσκεψη που χαρακτηρίστηκε από περιφερειακή συνείδηση και από ειλικρινή διάθεση συνεργασίας. «Η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να γίνει ένα πρότυπο τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, επειδή δεν βασίστηκε ποτέ στο μοντέλο ήλιος και θάλασσα το οποίο σε πολλές περιοχές της χώρας έχει πια εκλείψει. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να δουλέψουμε μαζί και να αναδείξουμε τον φυσικό πλούτο της περιοχής, να αναδείξουμε την πολιτιστική κληρονομιά της», είπε ο Υπουργός.

Αναφερόμενος στην κρίση που περνάει η χώρα ζήτησε τη συνεργασία όλων και ανήγγειλε την επίσκεψη των Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου ώστε να εξειδικευτούν τα θέματα και να προχωρήσουν όλα όσα αφορούν την περιοχή.

Σε ερώτηση που έγινε στον Υπουργό για την πιθανότητα περικοπών, ο κ. Γερουλάνος απάντησε ότι γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να εξοικονομηθούν πόροι από τη σπατάλη που γινότανε στο παρελθόν, ώστε να μη συμβεί κάτι τέτοιο.

Γραφείο Τύπου

Spiegel: Πακέτο 25 δισ. ευρώ μελετά η Ευρωζώνη


Spiegel: Πακέτο 25 δισ. ευρώ μελετά η Ευρωζώνη

Βοήθεια ύψους 20-25 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα θα παράσχουν οι χώρες της ευρωζώνης, αναφέρει η γερμανική επιθεώρηση Der Spiegel, επικαλούμενη πηγή του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.
Αναφερόμενο στις «αρχικές εκτιμήσεις» του υπουργείου, το Der Spiegel γράφει ότι το μερίδιο της οικονομικής βοήθειας που θα παράσχει η κάθε χώρα προς την Ελλάδα θα υπολογιστεί με βάση το ποσοστό του κεφαλαίου που κάθε χώρα διαθέτει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο.
Πάντως, απο το Λονδίνο όπου βρέθηκε για επαφές με την κυβέρνηση Μπράουν, ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν ζητά οικονομική βοήθεια, αλλά πολιτική στήριξη, ώστε να εφαρμοστεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Στη διάρκεια ομιλιας του σε συμπόσιο, ο πρωθυπουργός επισήμανε τον κίνδυνο μετάδοσης σε όλη την ΕΕ των προβλημάτων που αντιμετωπίζει με το κόστος δανεισμού η Ελλάδα, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα μας δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.
Το υψηλό κόστος δανεισμού για την Ελλάδα θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων και σε άλλες χώρες, προειδοποίησε.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 1/2007.


Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 1/2007.

Στη βάση της τεράστιας έλλειψης προσωπικού, της υποχρέωσης της πολιτείας για τη δημιουργία συνθηκών εύρυθμης λειτουργίας της επιχείρησης, της προστασίας της ανεκτίμητης τεχνογνωσίας των εργαζομένων, της ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΟΤΕΡΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ, συνεχίζεται η διαδικασία υπογραφής των συμβάσεων των επιτυχόντων του διαγωνισμού 1/2007.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ καλωσορίζει τους νέους συναδέλφους και δημοσίως ευχαριστεί όλους όσοι συνέβαλαν με τις προσπάθειές τους στην επίλυση του ζητήματος που προσωρινά είχε δημιουργηθεί.

Συλλήψεις για μεταφορά λαθρομεταναστών στο Νομό Καστοριάς.

Δ.Μακεδονία Καστοριά

Ένας 36χρονος Έλληνας και ένας 38χρονος Αλβανός συνελήφθησαν χθες Πέμπτη το βράδυ στη διασταύρωση Βογατσικού Καστοριάς από αστυνομικούς της Ομάδας Ειδικών Ελέγχων Λαθρομετανάστευσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς, επειδή μετέφεραν παράνομα προς το εσωτερικό της χώρας τρεις Αλβανούς λαθρομετανάστες με τελικό προορισμό την Κοζάνη έναντι του χρηματικού ποσού των 200 ευρώ τον καθένα.

Έθαψε τον πατέρα του στην αυλή της Εκκλησίας


Έθαψε τον πατέρα του στην αυλή της Εκκλησίας


Απίστευτη ιστορία

Το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ «Σπάρτακος» στην Πτολεμαΐδα, καταγγέλλει ότι ένας ιερέας έθαψε τον πατέρα του στο προαύλιο χώρο της Εκκλησίας.

Το περιστατικό συνέβη στον οικισμό Κλείτου στο δήμο Ελλησπόντου. Σύμφωνα με την καταγγελία η μητρόπολη Σερβιών και Κοζάνης έχει προβεί στην άρση ιερότητας του χώρου από το 2007, λόγω της απαλλοτρίωσης του οικισμού από τη ΔΕΗ.

Μάλιστα, στην καταγγελία αναφέρουν πως σύμφωνα με τον νόμο, ο ενταφιασμός νεκρού εκτός νεκροταφείων είναι παράνομος.

Ο «Σπάρτακος» επισημαίνει ότι η παράνομη αυτή πράξη του ιερέα θα δημιουργήσει μείζον πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου, αφού με βάση τον σχεδιασμό, σε χρονικό διάστημα λιγότερο του ενός έτους, τα μηχανήματα θα προσβάλλουν τον χώρο του ναού Αγίου Γεωργίου.

Τονίζει δε ότι από τη στιγμή που υπάρχει η βεβαίωση της μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης για άρση ιερότητας του ναού, «που πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί η ΔΕΗ να προχωρήσει στην κατεδάφισή του, θα πρέπει να γίνει άμεσα η εκταφή του νεκρού» διότι «τα χρονικά περιθώρια στενεύουν», αφού όπως αναφέρει στη συνέχεια «θα αναγκαστεί η Επιχείρηση (ΔΕΗ) να διακόψει τη λειτουργία του Ορυχείου, με ό,τι αρνητικό αυτό σημαίνει για την εξορυκτική διαδικασία».

Από την πλευρά του, ο ιερέας του Κλείτου π. Γιώργης Τσαβδαρίδης, δήλωσε τα εξής: «που να πήγαινα το νεκρό; Η ΔΕΗ έγινε κράτος και μας απαγορεύει να θάβουμε στα παλιά κοιμητήρια κι όταν την περασμένη εβδομάδα ενταφίασα μία 51χρονη γυναίκα στα κοιμητήρια του χωριού μού είπαν ότι απαγορεύεται γιατί είναι δίπλα το ορυχείο».

Μιλά για μεγάλο αδιέξοδο, αφού «απαγορεύεται ο ενταφιασμός στα παλιά κοιμητήρια του χωριού χωρίς όμως να έχουν κατασκευαστεί νέα κοιμητήρια στον υπό μετεγκατάσταση οικισμό» και προσθέτει: «Μιλάνε όλοι χωρίς να ξέρουν όμως ακριβώς το γιατί.

Ποιος θα μου πει πού να κηδέψω τους νεκρούς; Γι’ αυτό το σοβαρό θέμα σιωπούν όλοι. Φταίω εγώ που δεν έγιναν τα κοιμητήρια στο νέο Κλείτο;»