Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Καταγγέλλει διασπάθιση του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης


Κονδύλι 250.000 ευρώ διατίθεται από τον λιγνιτικό Πόρο Ανάπτυξης για την ανακαίνιση των... WC της νομαρχίας Κοζάνης.

Ο σχετικός κωδικός, μαζί με δεκάδες άλλους που αφορούν επεκτάσεις δημαρχείων, γηπέδων, αποδυτηρίων, κερκίδων, ψυγείων για τη συντήρηση μήλων, χρηματοδοτήσεις σωματείων και συλλόγων κ.ά. περιλαμβάνονται στον κατάλογο του πενταετούς προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναρτήθηκε πρόσφατα στο Διαδίκτυο με πρωτοβουλία του «γαλάζιου» νομάρχη Κοζάνης.

Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης καταγγέλλει διασπάθιση του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης, ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ κατ’ έτος, που διεκδικήθηκε επί μία δεκαετία ως ανταποδοτικό τέλος για περιβαλλοντικά έργα και ως αντιστάθμισμα της υποβάθμισης του περιβάλλοντος από τις βιομηχανικές δραστηριότητες της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τους οικολόγους, ο Πόρος κατακερματίζεται σε δεκάδες ή και εκατοντάδες μικροέργα που σε άλλους νομούς αποτελούν υποχρέωση του κράτους ή των ΟΤΑ και δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα δίνει προτεραιότητα σε έργα και «δομές» αμφιλεγόμενης ανάπτυξης, ενώ βάζει σε δεύτερη μοίρα τα έργα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής.

Οπως προκύπτει από την ανάλυση των κονδυλίων, μόλις το 12% του Πόρου διατίθεται στον τομέα «Προστασία, αποκατάσταση και αναβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος», αλλά το καθαρά περιβαλλοντικό ποσοστό περιορίζεται κάτω από 10%, αν αφαιρεθούν αρκετά έργα οδοποιίας, που «βαφτίζονται» περιβαλλοντικά.

Κι όλα αυτά ενώ οι προτάσεις για κρίσιμα περιβαλλοντικά έργα (εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια, Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Αλιάκμονα, πρόγραμμα κομποστοποίησης, έρευνα για ΑΠΕ κ.ά.) έμειναν στα αζήτητα.

Αντίστοιχα, το 30% του προγράμματος καλύπτει ο τομέας «Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας παραγωγής» και από τα κονδύλια αυτά μόνο τα μισά πηγαίνουν στην πραγματική παραγωγή, με τα υπόλοιπα να χρηματοδοτούν δομές αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: