Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

ΔΕΗ: Διαγωνισμός για νέα λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαϊδα

Προς το τέλος του μήνα αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη νέα λιγνιτική μονάδα που θέλει να κατασκευάσει στην Πτολεμαΐδα η ΔΕΗ, η οποία, ταυτόχρονα με τις ΑΠΕ, φαίνεται ότι ετοιμάζει είσοδο και στον τομέα της αξιοποίησης στερεών αστικών απορριμμάτων, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

«Είναι ένας κλάδος με μεγάλο ενεργειακό δυναμικό, τον οποίο εξετάζουμε σε συνεργασία με την ισπανική εταιρεία Urbaser, χωρίς, ωστόσο, ακόμη να έχουμε αποφασίσει κάποιο συγκεκριμένο project», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Α. Ζερβός, εκτιμώντας, πάντως, πως η ΔΕΗ θα δραστηριοποιηθεί σε αυτόν τον χώρο στο εγγύς μέλλον.

Όσον αφορά στη νέα λιγνιτική μονάδα της Πτολεμαϊδας, ο κ. Ζερβός είπε ότι θα αντικαταστήσει τις υφιστάμενες τέσσερις μονάδες της πόλης (σ.σ. ήδη η Πτολεμαΐδα 1 έχει σταματήσει, η 2 θα κλείσει προς το τέλος του χρόνου και οι υπόλοιπες δύο, στα επόμενα 3-4 χρόνια που θα διαρκέσει η κατασκευή του νέου σταθμού), θα έχει δυναμικότητα μεταξύ 500 - 650 MW και το κόστος του θα ανέλθει στα περίπου 1,2 - 1,4 δισ. ευρώ.

Οδηγίες
Περαιτέρω ο κ. Ζερβός, που βρέθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο συνεδρίου για την Ενέργεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που οργάνωσε η ΕΤΕπ, επανέλαβε ότι βάσει των σχετικών οδηγιών η ΔΕΗ θα πρέπει έως το 2011 να δημιουργήσει δύο 100% θυγατρικές στον τομέα της μεταφοράς και της διανομής, αλλά τόνισε πως αυτό είναι κυρίως ένα θέμα πολιτικό.

Σημείωσε ακόμη ότι η προοπτική της επέκτασης της ΔΕΗ στα Βαλκάνια συνεχίζει να αποτελεί στόχο, ο οποίος διανθίζεται, πλέον, και με τον τομέα των ΑΠΕ, αν και οι απόπειρες για δραστηριοποίηση στην Αλβανία και στο Κόσοβο έχουν περιέλθει σε λανθάνουσα κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: