Μανιάτης: Αδικημένες οι ΑΠΕ στην πράσινη ανάπτυξη
Με έντονο το ενδιαφέρον και τη μεγάλη συμμετοχή μελών του ΙΕΝΕ και σημαντικών παραγόντων του ενεργειακού τομέα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου η Ειδική Ενημερωτική Ημερίδα του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) με θέμα «Επιχειρηματικές Εξελίξεις στον Τομέα της Ενέργειας στην Ελλάδα και στην ΝΑ Ευρώπη», στο ξενοδοχείο Intercontinental στην Αθήνα.
Στους εξέχοντες ομιλητές συμπεριλαμβάνοντο ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ιωάννης Μανιάτης, ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ Δρ. Ιωάννης Δεσύπρης, ο καθηγητής ΕΜΠ, κ. Παντελής Κάπρος, καθώς και οι κ.κ. Χάρης Σαχίνης, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος, ΔΕΠΑ, Θωμάς Λαμνίδης, Δικηγόρος, της Δικηγορικής Εταιρείας KLC, Δρ. Ιωάννης Τσιπουρίδης, Δ/νων Σύμβουλος, ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, Γεν. Γραμματέας του ΙΕΝΕ και κ. Κωστής Σταμπολής, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ.
Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ Δρ. Ιωάννης Δεσύπρης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στην αποστολή και στο έργο του ΙΕΝΕ, ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του ΙΕΝΕ για την επίτευξη των Ευρωπαϊκών στόχων «20-20-20». Όπως ετόνισε ο κ. Δεσύπρης, το ΙΕΝΕ έχει επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης με στόχο την ενίσχυση της γενικότερης προσπάθειας για επίτευξη των εθνικών στόχων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πολιτικής για το «20-20-20».
Ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ κάλεσε όλα τα μέλη του ΙΕΝΕ, αλλά και γενικότερα τους εκπροσώπους του ενεργειακού τομέα να συμμετέχουν ενεργά στις επιτροπές που δημιουργούνται τώρα στο πλαίσιο της νέας αυτής πρωτοβουλίας. Το πλήρες κείμενο της πρωτοβουλίας του ΙΕΝΕ με τίτλο «Η πρόκληση του 20-20-20 και ο Ρόλος του ΙΕΝΕ» έχει ήδη αναρτηθεί στο διαδικτυακό χώρο του ΙΕΝΕ ( www.iene.gr ).
Ο υφυπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Ιωάννης Μανιάτης στην ομιλία του αναφέρθηκε σε όλο το εύρος του ενεργειακού κλάδου της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα έδωσε μεγάλη έμφαση και στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης γενικότερα, τονίζοντας την ιδιαίτερη αξία της Ενεργειακής Κοινότητας για την ενίσχυση του ρόλου των χωρών που την απαρτίζουν. Δήλωσε χαρακτηριστικά πως η ενεργειακή διασύνδεση των βαλκανικών χωρών αποτελεί διαχρονικό στόχο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων τις τελευταίες δεκαετίες.
Σε σχέση με τους αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου, ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, λέγοντας ότι οι επαφές αυτές διευκολύνουν τον συντονισμό των κινήσεων.
Για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο κ. Υφυπουργός υπογράμμισε το γεγονός ότι η χώρα μας κινείται ένα βήμα πιο κοντά από τις υπόλοιπες, ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και η επεξεργασία του νομοσχεδίου με το οποίο το έργο θα χαρακτηριστεί ως εθνικής σημασίας.
Τέλος, ο κ. Μανιάτης μίλησε για τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας, την οποία αποκάλεσε τον «μεγάλο αδικημένο» της γενικότερης προσπάθειας για την πράσινη ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί ένα «ανεξερεύνητο και ανεξάντλητο ενεργειακό κοίτασμα», το οποίο δεν έχει δεχθεί τη δέουσα σημασία μέχρι στιγμής. Σημείωσε επίσης ότι το σχετικό πρόγραμμα για τις κατοικίες είναι σε θέση να δημιουργήσει 15-20.000 θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα χρόνια.
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι οι Έλληνες «δεν μπορούμε πλέον να είμαστε άβουλοι θεατές» και ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει από ουραγός πρωτοπόρος στην πράσινη ανάπτυξη, αξιοποιώντας τα ελληνικά μυαλά.
Ο Καθηγητής κ. Παντελής Κάπρος, που είναι και ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΕΝΕ, στην δική του ομιλία με πληθώρα στοιχείων αναφέρθηκε στον στόχο «20-20-20» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνοντας έμφαση στην ευθύνη της χώρας μας και στις προοπτικές που ανοίγονται κατά την υλοποίησή του.
Ο κ. Χάρης Σαχίνης, Πρόεδρος και CEO της ΔΕΠΑ, έδωσε βάση στη σημασία του φυσικού αερίου στο πλαίσιο της αναπτυξιακής προσπάθειας και αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στην διάρθρωση της σημερινής εγχώριας αγοράς, ενώ προέβλεψε αύξηση της κατανάλωσης στα 7.0 BCM το χρόνο για το 2020.
Ο κ. Σαχίνης υπογράμμισε την σημασία που έχουν για την χώρα μας οι διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις και την πληθώρα των σχεδίων για κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου στην περιοχή. Ο CEO της ΔΕΠΑ επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της ΔΕΠΑ για τις διεθνείς διασυνδέσεις φυσικού αερίου κι έδωσε λεπτομερή στοιχεία για τα projectστα οποία συμμετέχει η ΔΕΠΑ (π.χ. αγωγός ITGI, interconnector Ελλάδος-Βουλγαρίας).
Στη συνέχεια, ο Δρ. Ιωάννης Τσιπουρίδης, Δνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ανέλυσε τις θέσεις της ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναφορικά με τους στόχους της χώρας για τις ΑΠΕ, ενώ αναφέρθηκε και στο ρόλο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και το στρατηγικό σχέδιο της Επιχείρησης.
Ακολούθως, ο κ. Θωμάς Λαμνίδης, μέλος της Δ.Ε. του ΙΕΝΕ επικεντρώθηκε στα χαρακτηριστικά και τις δυσκολίες της αγοράς των ΑΠΕ σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου