Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

«Μετράμε χιλιόμετρα στις εθνικές οδούς»

Βασίλης Καραπίντζος, πρόεδρος των καρκινοπαθών Εορδαίας

«Μετράμε χιλιόμετρα στις εθνικές οδούς»
Οι καρκίνοι λόγω της μόλυνσης της ΔΕΗ καλπάζουν

Για τριτοκοσμικές συνθήκες στα ογκολογικά τμήματα (Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας, Γρεβενών, Καστοριάς) μας μίλησε ο πρόεδρος των καρκινοπαθών Εορδαίας Βασίλης Καραπίντζος, που ζει στην Πτολεμαΐδα: «Το πρόβλημά μας είναι τρομερό.
Οι καρκίνοι λόγω της μόλυνσης που προκαλεί η ΔΕΗ καλπάζουν. Αισθανόμαστε εγκαταλελειμμένοι λόγω της αδιαφορίας. Καταντήσαμε να μετράμε χιλιόμετρα στις εθνικές οδούς προς Θεσσαλονίκη για τις θεραπείες μας. Τα χειρουργεία, τα εργαστήρια, μας αντιμετωπίζουν ως έναν ασθενή με αύξοντα αριθμό, που πρέπει να διεκπεραιώσουν. Το "Μποδοσάκειο", ως εξιλέωση για τη μόλυνση της περιοχής, είναι νοσοκομείο-στολίδι, του οποίου τα ογκολογικά τμήματα και τα ιατρεία πόνου έχουν μείνει... μόνο με την ταμπέλα, χωρίς στελέχωση».

«Οι καρκινοπαθείς στην περιοχή μας, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι σύλλογοι,και η Ομοσπονδία μας. Στην περιφέρεια ανειδίκευτοι γιατροί κάνουν θεραπείες στους καρκινοπαθείς. Αυτό, όχι μόνο δεν επιτρέπεται, αλλά είναι εγκληματικό».

Τον Μάρτιο 2009, συνεχίζει, το υπ. Υγείας «παρουσίασε, χάριν δημοσίων σχέσεων, σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Δεν έγινε τίποτα. Η κατάσταση παραμένει η ίδια. Στις 23/12 στην Αθήνα δώσαμε τη συνέντευξη Τύπου.

Στην Εορδαία, στις Σέρρες, την Καστοριά, ακόμα και στην Κομοτηνή, δεν υπάρχει ογκολογικό τμήμα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να καταφεύγουν στη Θεσσαλονίκη. Αν δεν έχουν συγγενείς να μείνουν εκεί μετά τη θεραπεία, είναι υποχρεωμένοι να γυρίσουν πίσω. Τελευταία, σταμάτησαν να τους χορηγούν και τα οδοιπορικά. Ζητάμε η Πολιτεία να μας αφουγκραστεί. Δεν διατυπώνουμε άγνωστες λέξεις. Ζητούμε να διοριστούν ογκολόγοι στα περιφερειακά νοσοκομεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: