Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Σε διαπραγματεύσεις ΔΕΗ- Αλουμίνιον για την τιμή του ρεύματος

Σε διαπραγματεύσεις ΔΕΗ- Αλουμίνιον για την τιμή του ρεύματος

Σε διαπραγματεύσεις για να βρουν μια από κοινού αποδεκτή λύση σχετικά με την τιμή του ρεύματος, προχωρούν η ΔΕΗ με την Αλουμίνιον της Ελλάδος, κατόπιν της απόφασης που εξέδωσε σήμερα το διοικητικό δικαστήριο.

Σκοπός των διαπραγματεύσεων θα είναι η συμφωνία των όρων, στη βάση των οποίων η ΔΕΗ θα καλύπτει τις ανάγκες της Αλουμίνιον σε ηλεκτρικό ρεύμα, εν όλω ή εν μέρει, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο όμιλος Μυτιληναίου

Σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, η «Αλουμίνιον προσέρχεται στη σημαντική αυτή διαπραγμάτευση με καλή πίστη για την αναζήτηση λύσης, η οποία θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα αλλά και την αναπτυξιακή πορεία δύο εκ των σημαντικότερων βιομηχανικών ομίλων της χώρας».

Τους τελευταίους μήνες, οι εξελίξεις στην αγορά δίνουν τη δυνατότητα στα δύο μέρη ώστε να βρεθεί ένα είδος τιμολόγησης που τα συμφέρει αμφότερα. Τέτοιες εναλλακτικές λύσεις προκύπτουν χάρη στη μεγάλη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και ιδίως του συμπιεσμένου (LNG), του κόστους αγοράς των δικαιωμάτων ρύπων CO2, της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα καθώς και από το διπλασιασμό της «φθηνής» υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ.
Το ιστορικό
Υπενθυμίζεται πως η υπουργική απόφαση της 30ης/11/2007, προέβλεπε την απελευθέρωση των τιμολογίων των πελατών υψηλής τάσης και την τιμολόγηση πλέον να καθορίζεται μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των πελατών και της ΔΕΗ. Ταυτόχρονα η ίδια απόφαση προέβλεπε θέσπιση ανώτατου ορίου αύξησης 10% στα τιμολόγια υψηλής τάσης. Η Αλουμίνιον είχε τότε υποστηρίξει ότι η ΔΕΗ δεν είχε το δικαίωμα να επιβάλλει μονομερώς αύξηση, χωρίς προηγουμένως να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για μια από κοινού συμφωνία σχετικά με τη νέα τιμολόγηση. Και οι δυο πλευρές προσέφυγαν τότε στη διαιτησία υπό τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: