Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010
Το ΕΣΥ της εγκατάλειψης
Απαράδεκτη εικόνα εγκατάλειψης, που προκαλεί αγανάκτηση στις τοπικές κοινωνίες και απογοήτευση σε ασθενείς και εργαζόμενους, παρουσιάζουν τα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας.
Η κατάσταση παίρνει τριτοκοσμικές διαστάσεις αφού ακόμη και η ζωτικής σημασίας άμεση διακομιδή των ασθενών δεν μπορεί να γίνει, γιατί τα νοσοκομειακά του ΕΚΑΒ είναι ελάχιστα ή δεν έχουν πληρώματα...
Τα περιστατικά από νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας δείχνουν ότι το ΕΣΥ παραμένει ζητούμενο.
* Στην Κοζάνη δεν λειτουργεί από το φθινόπωρο η Παιδιατρική κλινική, γιατί έκλεισε όταν έμεινε με έναν γιατρό.
* Στην Πτολεμαΐδα, στο «Μποδοσάκειο», το παιδιατρικό τμήμα λειτουργεί με ένα γιατρό, που εργάζεται σε καθεστώς συνεχούς εφημερίας. Ο δεύτερος, η παιδίατρος κ. Τσιβίκη, δεν επέστρεψε από τη χριστουγεννιάτικη άδειά της και τελικά παραιτήθηκε, μη αντέχοντας στις συνθήκες σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών συναδέλφων της και δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου. Σύμφωνα με συνδικαλιστές και εργαζόμενους στη ΔΕΗ Πτολεμαΐδας, η συγκεκριμένη μονάδα υπολειτουργεί.
Μία μαιευτήρας
Δέχεται περιστατικά τοκετών από τη Φλώρινα, γιατί το εκεί νοσοκομείο διαθέτει μόνο μια μαιευτήρα, χωρίς παιδίατρο, του οποίου η παρουσία στους τοκετούς επιβάλλεται και νομοθετικά. Ο διοικητής του «Μποδοσάκειου» Κ. Δημητριάδης διαβεβαιώνει μέσω των τοπικών ΜΜΕ ότι δεν τίθεται θέμα αναστολής λειτουργίας του παιδιατρικού τμήματος ούτε και άλλης κλινικής. Από κοινού με τον διευθυντή της κλινικής, Κώστα Κιφωνίδη, που επωμίζεται τις ευθύνες για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ζήτησαν από την 3η ΔΥΠΕ και κατάφεραν να αποσταλεί άλλος ένας παιδίατρος ειδικευόμενος από το Κέντρο Υγείας Αμύνταιου, αποτρέποντας προς το παρόν το κλείσιμο του παιδιατρικού τμήματος.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο «Μποδοσάκειο» Γιάννης Παπαδόπουλος ζητεί: «Να στελεχωθούν άμεσα τα περιφερειακά νοσοκομεία με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό». Ζητεί επίσης παρέμβαση της κυβέρνησης για την κανονική λειτουργία των νοσοκομείων της περιφέρειας και επισημαίνει ότι «κάθε γιατρός, που φεύγει είναι ανησυχητικό φαινόμενο για την περιοχή».
Ειδικότερα για το παιδιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου Πτολεμαϊδας λέει ότι γίνονται 6-7 εισαγωγές ημερησίως. Οι 4 είναι από Κοζάνη και οι υπόλοιπες από τα Γρεβενά, τη Σιάτιστα ή τη Φλώρινα (έχει μια επιμελήτρια μαιευτήρα) και το νοσοκομείο των Γρεβενών (δεν έχει παιδίατρο), ενώ για να λειτουργήσει το μαιευτικό τμήμα (40-45 τοκετοί τον μήνα) χωρίς σοβαρά προβλήματα, απαιτούνται άλλοι τρεις μαιευτήρες και 9-10 μαίες.
60 ρεπό
Λόγω ανεπάρκειας προσωπικού, οι νοσηλεύτριες δεν παίρνουν τα ρεπό τους και, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συνδικαλιστών τους, τους οφείλονται μέχρι και 60 δεδουλευμένα ρεπό.
Προβλήματα καταγράφονται και στο παθολογικό της ίδιας μονάδας, όπως και στο Νοσοκομείο της Καστοριάς και στις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ στους νομούς της Δ. Μακεδονίας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου