Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

ΔΕΗ: Οξύνεται η διαμάχη με τις ιδιωτικές εταιρείες



ΔΕΗ: Οξύνεται η διαμάχη με τις ιδιωτικές εταιρείες

Συνεχίζεται η διαμάχη ανάμεσα στη ΔΕΗ και ιδιωτικές εταιρείες εμπορίας ηλεκτρισμού που δραστηριοποιούνται στα τιμολόγια - φιλέτα της ΔΕΗ, στους εμπορικούς και τους οικιακούς πελάτες με κατανάλωση άνω των 2.000 Mwh το τετράμηνο, καθώς οι σχετικά υψηλές τιμές της ΔΕΗ στις κατηγορίες αυτές επιτρέπουν σε τρίτες εταιρείες να πωλούν ρεύμα με έκπτωση.
Χθές κύκλοι της Verbund Energa «απάντησαν» στην προχθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ που ζητούσε να επιμερισθεί στις άλλες εταιρείες το κόστος από τα σχετικά φθηνά τιμολόγια των «ευπαθών ομάδων», επισημαίνοντας ότι τα τιμολόγια των προγραμμάτων της εταιρείας περιλαμβάνουν το κόστος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. (ΥΚΩ).
Προσφυγή
Ως γνωστόν η Verb­und έχει προσφύγει στην Ε.Ε. και στο Συμβούλιο Επικρατείας για το ζήτημα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Ανεξαρτήτως της προσφυγής, τα τιμολόγια της εταιρείας περιέχουν όλες τις χρεώσεις που προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, περιλαμβανομένων των ΥΚΩ και του τέλους ΑΠΕ.
Η Verbund υπογραμμίζει ότι η χρέωση για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ) αφορά κυρίως στην κάλυψη του έξτρα κόστους της ΔΕΗ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, υπενθυμίζει ότι στα νησιά αυτά δεν μπορούν να δραστηριοποιηθούν ιδιωτικές εταιρείες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ΔΕΗ δεν επιτρέπει την απελευθέρωση της νησιωτικής αγοράς.
Επίσης, εκτιμά ότι η μεθοδολογία επιμερισμού του κόστους ανά κατηγορία πελατών είναι τέτοια που εμποδίζει την απελευθέρωση της αγοράς, αφού το μεγαλύτερο κόστος ΥΚΩ ανακτάται από τις κατηγορίες που ανήκουν οι εν δυνάμει πελάτες των τρίτων εταιρειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: