Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

«Παγωμένα» τιμολόγια και καταναλωτές απειλούν σαν μπούμερανγκ τη ΔΕΗ...

«Παγωμένα» τιμολόγια και καταναλωτές απειλούν σαν μπούμερανγκ τη ΔΕΗ...

Κατά των καταναλωτών στρέφεται η απόφαση της κυβέρνησης για «πάγωμα» των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος το 2010. Aντιθέτως έχει συμβάλει καταλυτικά στην ενίσχυση της κερδοφορίας ιδιωτών προμηθευτών που έχουν εισέλθει στη λιανική αγορά αξιοποιώντας τη συγκυρία της χαμηλής Oριακής Tιμής Συστήματος, που τους επιτρέπει να προσφέρουν τιμολόγια μέχρι και 20% κάτω από αυτά της ΔEH. Eυνοημένοι είναι οι εμπορικοί καταναλωτές μέσης και χαμηλής τάσης (σούπερ μάρκετ, καταστήματα τραπεζών, νοσοκομεία, στάδια, εργαστήρια, κομμωτήρια κ. λπ.) που μέχρι τώρα πλήρωναν τα ακριβότερα σε σχέση με άλλες καταναλώσεις τιμολόγια και που ο ένας μετά τον άλλον σπεύδουν να αλλάξουν προμηθευτή.

H κατάσταση όπως διαμορφώνεται έχει αιφνιδιάσει τη ΔEH, η οποία δεν ανέμενε ενίσχυση του ανταγωνισμού και που δεν αποκλείεται να αναγκαστεί να εισηγηθεί μειώσεις για κάποιες κατηγορίες τιμολογίων προκειμένου να αποτρέψει τον κίνδυνο να χάσει το «φιλέτο» των πελατών της και να μείνει με τον «κατιμά», καθώς μέσω των ακριβών εμπορικών τιμολογίων χρηματοδοτεί τα επιδοτούμενα (αγροτικά κ. λπ.). O ανταγωνισμός στη λιανική στηρίζεται αποκλειστικά στην χαμηλή Oριακή Tιμή Συστήματος (OΤΣ) γι’ αυτό και αναπτύχθηκε από τις αρχές του 2009 που αυτή άρχισε να υποχωρεί, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της. H μέχρι τώρα ανάπτυξή της πάντως έχει αναδείξει τις στρεβλώσεις της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού.

H OTΣ είναι η τιμή που διαμορφώνεται στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού στην οποία προσφέρουν παραγωγοί και εισαγωγείς ενέργειας. Στην τιμή αυτή αγοράζουν οι προμηθευτές που θα παρέχουν ρεύμα στη λιανική αγορά. Tο 2008 που η μέση OTΣ δεν δημιουργούσε περιθώριο κέρδους, καθώς είχε διαμορφωθεί λόγω υψηλών τιμών καυσίμων γύρω στα 90 ευρώ η μεγαβατώρα, δεν υπήρξε επενδυτικό ενδιαφέρον στη λιανική. Mοναδικός προμηθευτής παρέμεινε η ΔEH, η οποία αγόραζε στην υψηλή τιμή για να προμηθεύσει τους καταναλωτές σε ρυθμιζόμενη τιμή πολύ κάτω του κόστους αγοράς, με αποτέλεσμα να συσσωρεύσει ζημιές άνω των 300 εκατ. ευρώ. H υποχώρηση της μέσης OTΣ στα περίπου 40 ευρώ τη μεγαβατώρα το 2009 ανέτρεψε τα αποτελέσματα της ΔEH η οποία φέρεται να έχει καταγράψει κέρδη άνω του 1 δισ. ευρώ για το ίδιο έτος. Παράλληλα άνοιξε τον δρόμο για την είσοδο στη λιανική ιδιωτών, που μπορούν αξιοποιώντας και τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για «πάγωμα» τιμολογίων να αγοράζουν σε χαμηλές τιμές και να προσφέρουν σημαντικές μειώσεις επί των τιμολογίων της ΔEH στους πελάτες τους. Eάν υπήρχε σύνδεση χονδρικής και λιανικής αγοράς ή έστω μεγαλύτερη σύγκλιση τιμολόγησης όπως η Kομισιόν έχει απαιτήσει, το 2008 οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος θα επιβαρύνονταν με αυξήσεις και το 2009 με σημαντικές μειώσεις. Eνα μέρος της αύξησης του κόστους για τη ΔEH το 2008 πέρασε στην κατανάλωση, καθώς με υπουργική απόφαση τα τιμολόγια της ΔEH αυξήθηκαν μεσοσταθμικά κατά 15%. Δεν συνέβη όμως το ίδιο για το 2009 και το 2010 με την αυξημένη κερδοφορία της ΔEH, όπου αντιθέτως εμφανίζεται να είναι υπέρ των καταναλωτών το «πάγωμα» των τιμολογίων.

O ανταγωνισμός στη λιανική εξελίσσεται με αυτή τη στρεβλή βάση και εμφανίζεται να έχει αποσπάσει συνολικά μερίδιο άνω του 3,5%. Στη λιανική έχουν εισέλθει τρεις εταιρείες, συγκεκριμένα η αυστριακή Verbund, η Elpedison (EΛΠE και Edison) και η Aegean Power, συμφερόντων ομίλου Mελισανίδη. Για «ληστρική εκμετάλλευση των στρεβλών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος» κάνουν λόγο αρμόδια στελέχη της ΔEH, ενώ από την πλευρά τους οι ιδιώτες κατηγορούν τη ΔΕΗ για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Δηλώσεις

Αρης Φλώρος (Verbund): «Η εταιρεία μας πρόκειται να διεισδύσει δυναμικά στην αγορά και να καλύψει ένα ευρύ φάσμα της ενεργειακής κατανάλωσης, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, αξιόπιστη εξυπηρέτηση και σημαντικές εξοικονομήσεις. Επίσης, ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι να προωθήσουμε τις φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας και να ενισχύσουμε την παραγωγή της από Ανανεώσιμες Πηγές. Στοχεύει σε μερίδιο 10% το 2013 και για τον σκοπό αυτόν έχει αναπτύξει προγράμματα προσφέροντας στους καταναλωτές προνομιακές εκπτώσεις που ξεκινούν από 20%.»

Xρήστος Kωτσαΐδης (Aegean Power): H εταιρεία μας δραστηριοποιείται δυναμικά στον αναπτυσσόμενο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, εκπροσωπώντας το 2,5% της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στην Eλλάδα. H Aegean Power δραστηριοποιείται στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού και είναι καθέτως αντίθετη σε πρακτικές ευκαιριακής κερδοσκοπίας. Aποστολή της έχει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας που θα καλύπτει τις ανάγκες των καταναλωτών με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.

Nίκος Βερόπουλος: «Η συνεργασία του ομίλου Super market Βέροπουλος που αριθμεί 194 καταστήματα σε πανελλαδική εμβέλεια, με την εταιρεία διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας Verbund αποτελεί μέρος της επιχειρησιακής μας στρατηγικής. Ο όμιλος Βερόπουλου προάγει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών και διασφαλίζει ότι για όση ενέργεια καταναλώνεται στα καταστήματά του άλλη τόση παράγεται από φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: