Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

ΕΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΣΗΡΑΓΓΑΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ

ΕΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΣΗΡΑΓΓΑΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ
Ομόφωνη ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πτολεμαΐδας για την αποστολή ψηφίσματος στα συναρμόδια Υπουργεία, το Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Κίρκο και τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας σχετικά με την αναγκαιότητα διάνοιξης της σήραγγας Κλεισούρας, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Δημαρχείο Καστοριάς, κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου Καστοριάς κ. Γιάννη Τσιαμίση, στην οποία παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας κ. Γρηγόρης Τσιούμαρης.
Στη συνάντηση που έγινε με στόχο την επαναδιατύπωση της προτεραιότητας ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ και συμμετείχαν οι δήμαρχοι της περιοχής, αποτέλεσε θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πτολεμαδας το βράδυ της Πέμπτης.
Σύμφωνα με την εισήγηση, ο κ. Τσιούμαρης, επί θητείας του οποίου στην προεδρία της ΤΕΔΚ εντάχθηκε το έργο της σύνδεσης του παράλληλου προς την Εγνατία Βόρειου άξονα με την Εγνατία μέσω Πτολεμαΐδας, όπου η σήραγγα της Κλεισούρας εντάσσεται στο χωροταξικό Δυτικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στους λόγους που καθιστούν αναγκαία την εξέλιξη και ολοκλήρωση του έργου και για τους δύο Νομούς.
Συγκεκριμένα τόνισε ότι η διάνοιξη της σήραγγας της Κλεισούρας, πέρα από το γεγονός ότι συμβάλλει στην ασφαλή σύνδεση μεταξύ Καστοριάς και Πτολεμαΐδας, αξιοποιεί παράλληλα τα έργα που έχουν σχεδιαστεί και κατασκευάζονται στην ευρύτερη περιοχή, δίνοντας ώθηση στην περαιτέρω τουριστική και όχι μόνο ανάπτυξη της περιοχής, ενώ ένα βασικό ζήτημα αποτελεί και η αναβάθμιση της παρεχόμενης υγείας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με την εξυπηρέτηση των πολιτών από το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, ένα σύγχρονο και δυναμικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα, με μελλοντική προοπτική μετεξέλιξής του σε πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το οποίο θα εξυπηρετεί τους κατοίκους της γειτονικής Καστοριάς.
Στο ψήφισμα που εκδόθηκε και συνυπογράφεται από Δημάρχους και Κοινοτάρχες και εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Πτολεμαΐδας, αναφέρεται:
Εμείς οι Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών μας:
Αξιόλογοι τουριστικοί πόροι, σημαντικά φυσικά οικοσυστήματα, πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα, εμπορική δραστηριότητα, λειτουργία Πανεπιστημιακών Σχολών και ΤΕΙ, υποδομές υγείας (Νοσοκομεία Περιφερειακού επιπέδου).
ην αναγκαιότητα αξιοποίησης των ευκαιριών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνδέονται με:

-Την αύξηση της ζήτησης του τουριστικού προϊόντος με βάση το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό.

-Την άρση της γεωγραφικής απομόνωσης με την παράκαμψη των ορεινών όγκων Βιτσίου-Μουρικίου και την ενίσχυση των ρόλων των αστικών κέντρων.

-Την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

-Την ωριμότητα της μελέτης του έργου «Σήραγγα Κλεισούρας».

Επειδή με την υλοποίηση του παραπάνω έργου:

-Αξιοποιούνται όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών μας

-Υποστηρίζονται και ενισχύονται οι ευκαιρίες βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης

-Εξυπηρετούνται πλήρως οι γενικοί και ειδικοί στόχοι του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας (2007-2013) για την ενίσχυση των αστικών κέντρων, την άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, την προώθηση της ανάπτυξης της κοινωνικής συνοχής, τη βελτίωση του επιπέδου ζωής και τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε ενδοπεριφερειακό επίπεδο,

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Την υλοποίηση του έργου με την ένταξή του στο ΕΣΠΑ, αλλά και από οποιαδήποτε άλλη χρηματοδοτική πηγή (τομεακά Υπουργείων κ.ά.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: